About This Project

Brockholes Wetland and Woodland Nature Reserve

The proposal sought to achieve self-sufficiency and a carbon neutral construction, drawing on local resources where possible. The design originated from a desire to create a building that could become part of the landscape. The site was ecologically rich with numerous habitats for a variety of species. With this in mind we believed the Visitor Centre should also become part of the natural environment and respond to existing qualities of the site.

The architecture responded directly to key vistas across the site and aimed to bring the diverse surroundings into the building at every opportunity. The spaces within the building are formed by the positioning of two opposing triangular plates, which were created as defined segments in the existing landscape. The two plates provided protective cover and, combined with the varied existing levels, created an interconnected space below.

Client : RIBA Competition

Location : Brindle, Lancashire

Budget : N/A

Completed : 2007

Category
Competition